Så længe jeg kan huske har min gudmor Lone bagt lækre boller, brød og rugbrød på surdej. Evigt og altid var der gang i røremaskinen og ovnen og ikke sjældent har et brød eller en kurv fyld boller fundet vej ind i mit barndomshjem lidt udenfor Køge.
Nu, som voksen, har vi ikke den luksus med brød og boller leveret til døren, så derfor har jeg taget mod til mig og bedt om hendes opskrift på store lækre rugbrød bagt på surdej! Da jeg ikke havde surdejen i forvejen så har de været hele 5 dage undervejs men det er super lækkert og helt sikkert ventetiden værd!
Opskrift ( giver 2 stk meget store rugbrød)
Surdej:
Nu, som voksen, har vi ikke den luksus med brød og boller leveret til døren, så derfor har jeg taget mod til mig og bedt om hendes opskrift på store lækre rugbrød bagt på surdej! Da jeg ikke havde surdejen i forvejen så har de været hele 5 dage undervejs men det er super lækkert og helt sikkert ventetiden værd!
Opskrift ( giver 2 stk meget store rugbrød)
Surdej:
3 dl groft hvedemel el. grahamsmel
3 dl vand
30 g gær
2 spsk salt
Bland det hele sammen og lad det stå ved stuetemperatur i 3 dage dækket af et viskestykke.
Rør et par gange om dagen.
1 dag:
1 portion surdej
2 spsk groft salt
1 spsk sirup el honning ( kan sagtens udelades, men er godt at tilsætte hvis ens surdej er blevet lidt ”sløv”)
1 ½ L koldt vand
150 g rugmel ( gerne groft rugmel)
600 g skårne el knækkede rugkerner
200 g havregryn
150 g hørfrø, solsikkekerner, græskarkerner el sesamkerner ( du bestemmer selv om du vil have en slags eller flere frø i dit rugbrød )
400 g hvedemel
Det hele røres sammen og står overdækket til næste dag ved stuetemperatur (fra 10 – 24 timer )
2 dag:
Dejen tilsættes
½ L vand
800 g rugmel ( groft )
Når det er rørt sammen, tager man ca 2 kopper dej fra og har den en lukket beholder, som opbevares i køleskab til næste gang der skal bages rugbrød. Den kan holde ca 4 uger ( ellers kan den fryses)Dette er din surdej fra nu af.
Resten af dejen fordeles i to 2 liters forme og glattes med en spiseske.
Dejen skal hæve 3- 6 timer under et klæde på køkkenbordet ( når dejen er hævet op over formen i en bue er det klar til bagning, 3 timer er fint, om sommeren nogen gange kun 2 timer)
Prik med en gaffel og pensel med vand
Bages ved 200 g alm ovn, 175 g varmluft ovn i 1 1/2 time.
Vend brødene ud af formen og afkøles på en bagerist.
Velbekomme!
Credit: min dejlige gudmor Lone!
Velbekomme!
Credit: min dejlige gudmor Lone!
Kommentarer
Send en kommentar
Det er altid rart at få feedback på det man laver så skriv endellig en hilsen eller kommentar hvis du har noget på hjertet!