Gå videre til hovedindholdet

Surdej - Præsentation af Lone og Arvid!


Den seneste tid har jeg været meget optaget af ideen med surdej, hvilket har ført til at der idag bor ikke bare én men hele to styks surdeje i vores køleskab.





Lone - som min rugbrødssurdej hedder er er en tyk surdej som bliver fornyet hver gang jeg bager et nyt rugbrød. Rugbrød bagt af denne surdej, efter min gudmor Lones opskrift, bliver bare helt fantastiske - Store og kernefyldte men samtidig saftige  - Mmmm. Opskiften på Lones surdejsrugbrød kan du finde lige her! 

Den anden surdej som pt. også bor i mit køleskab er Arvid. Arvid er en surdejsgrund som kan bruges til boller og brød - og både den kernerige og den kernefattige af slagsen

En surdejsgrund er en surdej som skal "vækkes" hver gang den skal bruges og hvis den ikke bruges skal den fodres én gang ugentligt.

Jeg har fået opskriften fra Pop de Provence men du får min version af den her så du kan komme igang med din egen surdej og f.eks. prøve disse langtidshævede surdejsboller som bare er virkelig fantastiske!


Opskrift

1 dl rugmel
1 dl hvedemel
2 dl lunkent vand

Bland ingredienserne til surdejen sammen og kom det i din valgte beholder ( jeg bruger et ½ L patent glas. Sæt ikke låg på men læg i stedet et stykke film løst over åbningen. Dejen skal kunne "trække vejret".

Efter 24 timer fjernes  halvdelen af dejen og den resterende halvdel fodres med

½ dl  rugmel
½ dl hvedemel
1 dl vand

De næste 3-4 dage fodres surdejen 1 gang i døgnet med ovenstående.  På 5. dagen sættes hyppigheden op således at du nu fjerner så der kun er ca. 2 spsk surdej tilbage i beholderen og din surdej nu fodres nu hver 12. time.

Når din surdej begynder at skumme og boble godt i overfladen er den færdig og klar til at blive brugt. Du kan nu lukke låget og sætte den i køleskabet.

At fodre sin surdej

Nu hvor du er "færdig" med din surdej er det vigtigt at du husker at fodre den. Du bør helst fodre den én gang om ugen med ved at fjerne surdej så du har et par store spsk surdejsgrund tilbage i beholderen og herefter tilføres følgende blanding.

½ dl rugmel
½ dl hvedemel
1 dl vand.

Lad dejen hvile udækket ved stuetemperatur i 6-8 timer inden du sætter den på køl. Din surdejsgrund skulle nu igen bliver boblende og aktiv.

At  vække din  surdej

Når du skal bruge af din surdej er det nødvendigt at du vækker den. (medmindre du lige har fodret den ) Du vækker den ved at lave følgende blanding og stille den ved stuetemeratur f.eks. natten over.

½ dl surdejsgrund
½ dl rugmel
½ dl hvedemel
1 dl vand.

Når din surdej er aktiv tager du den mængde du skal bruge og følger opskriften i forhold til de boller eller det brød du ønsker at bage.

Skal du bruge en større mængde aktiv sudej tager du blot mere surdejsgrund og tilsætter tilsvarende mere mel og vand. Husk at du skal fodre den resterende del af surdejen så du har til næste gang du skal bage.




View Mia Carlsson Nielsen's profile on LinkedIn

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Bøfsandwich med bløde løg og spejlæg

I dag har vi fået hjemmelavet fastfood bestående af bøfsandwich med bløde løg og spejlæg og det smagte helt fantastisk! Opskrift: 4 store burgerboller - lav dem selv eller køb hvis det skal gå hurtigt. ca. 500g hakket oksekød 2 mellemstore løg Salt og peber Evt. lidt krydderier efter eget ønske. Ketchup  - vi elsker Heinz Miraclevip til bollerne. 4 æg Steg løgene bløde og gyldne på en pande og tag af. Form bøffene og steg dem. Husk salt, peber og evt. krydderier. Slå æggene ud på en pande og steg dem til hviderne er stivnede. Rist bollerne på en rister eller i ovnen. Læg sandwichen sammen med ketchup og miraclevip. Voila og velbekomme!

Langtidshævede surdejsboller

Forleden faldt jeg over denne opskrift på langtidshævede surdejsboller og i denne weekend er de blevet afprøvet både hjemme og hos andre dele af familien. Dommen er klar - De er fantastiske! Opskrift (giver ca. 12 stk.) Da det er en temmelig klistret dej, er det bedst at bruge en røremaskine. 5 dl koldt vand ½ dl surdej 5 g gær 1 spsk salt 1 spsk mørk sirup 575 g ølandshvedemel 150 g durummel Aftenen før Bland vand og surdej i din røreskål og rør gæren ud heri. Tilsæt salt og sirup og pisk godt. Tilsæt ølandshvedemelet og rør det hele sammen ved medium hastighed. Tilsæt durummelet og skru op for hastigheden. Lad dejen blive rørt godt igennem på maskinen i 15-20 minutter. Sæt  film  over skålen og sæt dejen til koldhævning i køleskabet natten over. Om morgenen Sæt et tomt fad/bradepande i bunden af ovnen og tænd ovnen på det højeste antal grader (min kan klare omkring 275 grader). Når ovnen er godt gennem varm gør du dine boller klar. Sæt bollerne på en bageplade

Indbagt laks med spinat og flødeost

I dag har vi prøvet en ny ret. Den er inspireret af en opskrift fra Arla men der er tilføjet både feta og flødeost som gave en dejlig syrlig friskhed til fisken. Vi er vilde med den så mon ikke den også falder i jeres smag :-) Opskrift 500 g  frisk eller frossen helbladet spinat 2 spsk  vand 1 spsk  majsstivelse 1 dl  skummet- eller minimælk ½ tsk  groft salt 150 g flødeost 100 g feta Dej 25 g  gær 1 dl  lunkent vand 1  æg 1 spsk  rapsolie ½ tsk  groft salt 250 g  hvedemel (ca. 4¼ dl) 500 g  laksefilet uden skind 1 tsk  groft salt friskkværnet peber Start med at dampe spinaten i en gryde med vand, det gælder både for frossen og frisk spinat. Lad spinaten koge godt igennem og falde helt sammen (hvis den er frisk), så det meste af væsken fordamper. Rør majsstivelse med mælk og rør det i spinaten. Lad den lige nå kogepunktet. Tilsæt salt og lad spinaten køle af. Tilsæt tilslut 150g. flødeost Bland all