Gå videre til hovedindholdet

Lones surdejsrugbrød

Så længe jeg kan huske har min gudmor Lone bagt lækre boller, brød og rugbrød på surdej. Evigt og altid var der gang i røremaskinen og ovnen og ikke sjældent har et brød eller en kurv fyld boller fundet vej ind i mit barndomshjem lidt udenfor Køge.

Nu, som voksen, har vi ikke den luksus med brød og boller leveret til døren, så derfor har jeg taget mod til mig og bedt om hendes opskrift på store lækre rugbrød bagt på surdej! Da jeg ikke havde surdejen i forvejen så har de været hele 5 dage undervejs men det er super lækkert og helt sikkert ventetiden værd!





Opskrift ( giver 2 stk  meget store rugbrød)

Surdej:
3 dl groft hvedemel el. grahamsmel
3 dl vand
30 g gær
2 spsk salt
Bland det hele sammen og lad det stå ved stuetemperatur i 3 dage dækket af et viskestykke.
Rør et par gange om dagen.
1 dag:
1 portion surdej
2 spsk groft salt
1 spsk sirup el honning ( kan sagtens udelades, men er godt at tilsætte hvis ens surdej er blevet lidt ”sløv”)
1 ½ L koldt vand
150 g rugmel ( gerne groft rugmel)
600 g skårne el knækkede rugkerner
200 g havregryn
150 g hørfrø, solsikkekerner, græskarkerner el sesamkerner ( du bestemmer selv om du vil have en slags eller flere frø i dit rugbrød )
400 g hvedemel
Det hele røres sammen og står overdækket til næste dag ved stuetemperatur (fra 10 – 24 timer )
2 dag:
Dejen tilsættes
½ L vand
800 g rugmel ( groft )
Når det er rørt sammen, tager man ca 2 kopper dej fra og har den en lukket beholder, som opbevares i køleskab til næste gang der skal bages rugbrød. Den kan holde ca 4 uger ( ellers kan den fryses)Dette er din surdej fra nu af.
Resten af dejen fordeles i to 2 liters forme og glattes med en spiseske.
Dejen skal hæve 3- 6 timer under et klæde på køkkenbordet ( når dejen er hævet op over formen i en bue er det klar til bagning, 3 timer er fint, om sommeren nogen gange kun 2 timer)
Prik med en gaffel og pensel med vand
Bages ved 200 g alm ovn, 175 g varmluft ovn i 1 1/2 time.
Vend brødene ud af formen og afkøles på en bagerist.

Velbekomme!

Credit: min dejlige gudmor Lone!
View Mia Carlsson Nielsen's profile on LinkedIn

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Bøfsandwich med bløde løg og spejlæg

I dag har vi fået hjemmelavet fastfood bestående af bøfsandwich med bløde løg og spejlæg og det smagte helt fantastisk! Opskrift: 4 store burgerboller - lav dem selv eller køb hvis det skal gå hurtigt. ca. 500g hakket oksekød 2 mellemstore løg Salt og peber Evt. lidt krydderier efter eget ønske. Ketchup  - vi elsker Heinz Miraclevip til bollerne. 4 æg Steg løgene bløde og gyldne på en pande og tag af. Form bøffene og steg dem. Husk salt, peber og evt. krydderier. Slå æggene ud på en pande og steg dem til hviderne er stivnede. Rist bollerne på en rister eller i ovnen. Læg sandwichen sammen med ketchup og miraclevip. Voila og velbekomme!

Langtidshævede surdejsboller

Forleden faldt jeg over denne opskrift på langtidshævede surdejsboller og i denne weekend er de blevet afprøvet både hjemme og hos andre dele af familien. Dommen er klar - De er fantastiske! Opskrift (giver ca. 12 stk.) Da det er en temmelig klistret dej, er det bedst at bruge en røremaskine. 5 dl koldt vand ½ dl surdej 5 g gær 1 spsk salt 1 spsk mørk sirup 575 g ølandshvedemel 150 g durummel Aftenen før Bland vand og surdej i din røreskål og rør gæren ud heri. Tilsæt salt og sirup og pisk godt. Tilsæt ølandshvedemelet og rør det hele sammen ved medium hastighed. Tilsæt durummelet og skru op for hastigheden. Lad dejen blive rørt godt igennem på maskinen i 15-20 minutter. Sæt  film  over skålen og sæt dejen til koldhævning i køleskabet natten over. Om morgenen Sæt et tomt fad/bradepande i bunden af ovnen og tænd ovnen på det højeste antal grader (min kan klare omkring 275 grader). Når ovnen er godt gennem varm gør du dine boller klar. Sæt bollerne på en bageplade

Indbagt laks med spinat og flødeost

I dag har vi prøvet en ny ret. Den er inspireret af en opskrift fra Arla men der er tilføjet både feta og flødeost som gave en dejlig syrlig friskhed til fisken. Vi er vilde med den så mon ikke den også falder i jeres smag :-) Opskrift 500 g  frisk eller frossen helbladet spinat 2 spsk  vand 1 spsk  majsstivelse 1 dl  skummet- eller minimælk ½ tsk  groft salt 150 g flødeost 100 g feta Dej 25 g  gær 1 dl  lunkent vand 1  æg 1 spsk  rapsolie ½ tsk  groft salt 250 g  hvedemel (ca. 4¼ dl) 500 g  laksefilet uden skind 1 tsk  groft salt friskkværnet peber Start med at dampe spinaten i en gryde med vand, det gælder både for frossen og frisk spinat. Lad spinaten koge godt igennem og falde helt sammen (hvis den er frisk), så det meste af væsken fordamper. Rør majsstivelse med mælk og rør det i spinaten. Lad den lige nå kogepunktet. Tilsæt salt og lad spinaten køle af. Tilsæt tilslut 150g. flødeost Bland all