Gå videre til hovedindholdet

Lones surdejsrugbrød

Så længe jeg kan huske har min gudmor Lone bagt lækre boller, brød og rugbrød på surdej. Evigt og altid var der gang i røremaskinen og ovnen og ikke sjældent har et brød eller en kurv fyld boller fundet vej ind i mit barndomshjem lidt udenfor Køge.

Nu, som voksen, har vi ikke den luksus med brød og boller leveret til døren, så derfor har jeg taget mod til mig og bedt om hendes opskrift på store lækre rugbrød bagt på surdej! Da jeg ikke havde surdejen i forvejen så har de været hele 5 dage undervejs men det er super lækkert og helt sikkert ventetiden værd!





Opskrift ( giver 2 stk  meget store rugbrød)

Surdej:
3 dl groft hvedemel el. grahamsmel
3 dl vand
30 g gær
2 spsk salt
Bland det hele sammen og lad det stå ved stuetemperatur i 3 dage dækket af et viskestykke.
Rør et par gange om dagen.
1 dag:
1 portion surdej
2 spsk groft salt
1 spsk sirup el honning ( kan sagtens udelades, men er godt at tilsætte hvis ens surdej er blevet lidt ”sløv”)
1 ½ L koldt vand
150 g rugmel ( gerne groft rugmel)
600 g skårne el knækkede rugkerner
200 g havregryn
150 g hørfrø, solsikkekerner, græskarkerner el sesamkerner ( du bestemmer selv om du vil have en slags eller flere frø i dit rugbrød )
400 g hvedemel
Det hele røres sammen og står overdækket til næste dag ved stuetemperatur (fra 10 – 24 timer )
2 dag:
Dejen tilsættes
½ L vand
800 g rugmel ( groft )
Når det er rørt sammen, tager man ca 2 kopper dej fra og har den en lukket beholder, som opbevares i køleskab til næste gang der skal bages rugbrød. Den kan holde ca 4 uger ( ellers kan den fryses)Dette er din surdej fra nu af.
Resten af dejen fordeles i to 2 liters forme og glattes med en spiseske.
Dejen skal hæve 3- 6 timer under et klæde på køkkenbordet ( når dejen er hævet op over formen i en bue er det klar til bagning, 3 timer er fint, om sommeren nogen gange kun 2 timer)
Prik med en gaffel og pensel med vand
Bages ved 200 g alm ovn, 175 g varmluft ovn i 1 1/2 time.
Vend brødene ud af formen og afkøles på en bagerist.

Velbekomme!

Credit: min dejlige gudmor Lone!
View Mia Carlsson Nielsen's profile on LinkedIn

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Indbagt laks med spinat og flødeost

I dag har vi prøvet en ny ret. Den er inspireret af en opskrift fra Arla men der er tilføjet både feta og flødeost som gave en dejlig syrlig friskhed til fisken. Vi er vilde med den så mon ikke den også falder i jeres smag :-) Opskrift 500 g  frisk eller frossen helbladet spinat 2 spsk  vand 1 spsk  majsstivelse 1 dl  skummet- eller minimælk ½ tsk  groft salt 150 g flødeost 100 g feta Dej 25 g  gær 1 dl  lunkent vand 1  æg 1 spsk  rapsolie ½ tsk  groft salt 250 g  hvedemel (ca. 4¼ dl) 500 g  laksefilet uden skind 1 tsk  groft salt friskkværnet peber Start med at dampe spinaten i en gryde med vand, det gælder både for frossen og frisk spinat. Lad spinaten koge godt igennem og falde helt sammen (hvis den er frisk), så det meste af væsken fordamper. Rør majsstivelse med mælk og rør d...

Fiskefrikadeller medkartofler og hvid tomatsauce

Rugbrødsdagen er blevet sløjfet i denne uge da vi skal spise ude i morgen - Vi skal til noget så fint som studentergilde! Til gengæld har vi byttet til morgendagens menu så vi idag har fået fiskefrikadeller med nye kartofler og hvid tomatsauce  - en meget simpel ret  som jeg elskede som barn! Husker tydeligt en gang hvor min mor skulle komme senere hjem  og min far og jeg lavede maden - fiskefrikadeller. Det smagte simpelthen så godt at der - til mors store fortrydelse - ikke var så meget som en enkelt delle tilbage da hun kom hjem. Der var bare blevet smovset igennem!   Opskrift 4 personer 15-20 mellemstore kartofler ca. 700g fin fiskefars  (man kan også lave den selv med frisk torsk) Smør Mel Mælk Ketchup - Heinz er vores favorit :-) 1 æggeblomme God remoulade Skræl eller skrab kartoflerne og kog dem i letsaltet vand i 20-25 min til de er møre. Varm panden og tilsæt smør. Sæt frikadellerne på med en spiseske og steg dem ved v...

Mørbrad i fad med svampe og porre i flødesauce!

I aften har vi fået en ny klassiker på repetoriet nemlig mørbrad med svampe og porrer i flødesauce og det er bare SÅ lækkert og syndigt med fløde :-) Opskrift 4. pers. Ingredienser: 1 svinemørbrad ca. 600 g 1 stort løg 2 porrer 200 g svampe 1 spsk frisk timian 1/4 piskefløde 1 spsk smør til stegning 1 spsk olie til stegning 1 spsk creme fraiche 18 % Puds mørbraden af og skær i skiver á ca. 2 cm. Bank et par gange med en kødhammer  (eller andet fladt redskab). Skær løg og porrer i tynde skiver og skil timianbladene fra stilken. Rens og skiv svampende.  Krydder mørbraden med salt og peber og brun  den på panden i smør. Læg den herefter i et ildfastfad. Løg og porrer svitses på panden og tages fra. Svampene ristes med timian og løgblandingen tilsættes.  Panden tilsættes fløde og cremefraiche og simre i 10 minutter  - Husk at smage til! Hæld blandingen o...