Gå videre til hovedindholdet

Opslag

Viser opslag fra september, 2012

Langtidshævede surdejsboller

Forleden faldt jeg over denne opskrift på langtidshævede surdejsboller og i denne weekend er de blevet afprøvet både hjemme og hos andre dele af familien. Dommen er klar - De er fantastiske! Opskrift (giver ca. 12 stk.) Da det er en temmelig klistret dej, er det bedst at bruge en røremaskine. 5 dl koldt vand ½ dl surdej 5 g gær 1 spsk salt 1 spsk mørk sirup 575 g ølandshvedemel 150 g durummel Aftenen før Bland vand og surdej i din røreskål og rør gæren ud heri. Tilsæt salt og sirup og pisk godt. Tilsæt ølandshvedemelet og rør det hele sammen ved medium hastighed. Tilsæt durummelet og skru op for hastigheden. Lad dejen blive rørt godt igennem på maskinen i 15-20 minutter. Sæt  film  over skålen og sæt dejen til koldhævning i køleskabet natten over. Om morgenen Sæt et tomt fad/bradepande i bunden af ovnen og tænd ovnen på det højeste antal grader (min kan klare omkring 275 grader). Når ovnen er godt gennem varm gør du dine boller klar. Sæt bollerne på en bageplade

Surdej - Præsentation af Lone og Arvid!

Den seneste tid har jeg været meget optaget af ideen med surdej, hvilket har ført til at der idag bor ikke bare én men hele to styks surdeje i vores køleskab. Lone - som min rugbrødssurdej hedder er er en tyk surdej som bliver fornyet hver gang jeg bager et nyt rugbrød. Rugbrød bagt af denne surdej, efter min gudmor Lones opskrift, bliver bare helt fantastiske - Store og kernefyldte men samtidig saftige  - Mmmm. Opskiften på Lones surdejsrugbrød kan du finde lige her!   Den anden surdej som pt. også bor i mit køleskab er Arvid. Arvid er en surdejsgrund som kan bruges til boller og brød - og både den kernerige og den kernefattige af slagsen En surdejsgrund er en surdej som skal "vækkes" hver gang den skal bruges og hvis den ikke bruges skal den fodres én gang ugentligt. Jeg har fået opskriften fra Pop de Provence  men du får min version af den her så du kan komme igang med din egen surdej og f.eks. prøve disse langtidshævede surdejsboller som bare er virkelig

Græskarsuppe

I sidste uge kom der græskar i vores lokale supermarked. Vila var helt vild efter at få noget med græskar og i aften har den  så stået på lækker hjemmelavet græskarsuppe som især Sejr var fan af! Prøv den med lidt cremefraiche på toppen og lækkert brød. Opskrift (giver mad til 2 voksne) 1 løg 1 fed hvidløg 10g frisk karry lidt olie 1 hokkaido-græskar (gerne dansk) 1 dk kokosmælk ½ l grøntsagsboullion citron eller lime salt og peber Creme fraiche til servering   Svits finthakket løg, hvidløg, ingefær og karry i en gryde med olie ca. 5 min. Skær skrællen af græskarret og skær den i både. Skrab frø og kerner ud og skær frugtkødet i tern. Vend dem i gryden og tilsæt kokosmælk og bouillon. Lad suppen simre, til alt er mørt – ca. 20 min. Blend suppen jævn og smag til med ca. 1 spsk citrussaft, salt og peber. Servér med brød.    Velbekomme!

Lones surdejsrugbrød

Så længe jeg kan huske har min gudmor Lone bagt lækre boller, brød og rugbrød på surdej. Evigt og altid var der gang i røremaskinen og ovnen og ikke sjældent har et brød eller en kurv fyld boller fundet vej ind i mit barndomshjem lidt udenfor Køge. Nu, som voksen, har vi ikke den luksus med brød og boller leveret til døren, så derfor har jeg taget mod til mig og bedt om hendes opskrift på store lækre rugbrød bagt på surdej! Da jeg ikke havde surdejen i forvejen så har de været hele 5 dage undervejs men det er super lækkert og helt sikkert ventetiden værd! Opskrift ( giver 2 stk  meget store rugbrød) Surdej: 3 dl groft hvedemel el. grahamsmel 3 dl vand 30 g gær 2 spsk salt Bland det hele sammen og lad det stå ved stuetemperatur i 3 dage dækket af et viskestykke. Rør et par gange om dagen. 1 dag: 1 portion surdej 2 spsk groft salt 1 spsk sirup el honning ( kan sagtens udelades, men er godt at tilsætte hvis ens surdej er blevet lidt ”sløv”) 1

Vandbakkelser - dessert

I dag har vi været til fødselsdag hos faster Sonja. Da hun blev spurgt om hvad hun ønskede sig var svaret "ikke noget, men en kage ville da være dejligt"...   Sådan en opfordring går ikke uhørt forbi i mit hjem så derfor blev der budt på hjemmegjorte vandbakkelse da hun blev fejret i dag.. Mmmmmm!         Opskrift (giver 20 stk)   100 g smør 2 dl vand 100 g hvedemel 4 æg   Bring smør og vand i kog. Tilsæt melet og rør kraftigt indtil dejen sliper gryden. Den skal varmes rigtig godt igennem og være blank. Afkøl dejen lidt og rør æggene i et af gangen. Rør godt efter hvert æg. Sæt dejen på en bageplade beklædt med bagepapir med en ske eller brug en sprøjtepose med en stor tylle. Bag vandbakkelserne ved 220 grader i ca. 25 min. Vigtigt - Åben ikke døren til ovnen de første 20 minutter da de ellers kan falde sammen. Når tiden er gået tjekkes kagerne ved at tage én ud og se om den holder formen. Holder formen tages resten ud og afkøles på en bag

Lemon curd - Hello Brittain!

De sidste år har vi været en del i England. Første gang var  i 2011 hvor vi tilbragte 3½ måned i York som er en gammel vikinge by og en af englands mest besøgte byer næst efter London (af englændere).  I år gik turen så tilbage til York - nærmere bestemt Ampleforth i Yorkshire hvor vi tilbragte 3 dejlige uger i engelsk landidyl. Lemon curd  er en engelsk citroncreme som kan bruges til rigtig mange ting og smagen giver mig en "trip down memory lane" og stor lyst til lune crumpets.. Mmmm! Opskrift Saft fra 4 citroner (øko) Revet skal fra 2 af citronerne 3 æg 170 g sukker 70 g blødt smør i små stykker. Citronsaft, æg og sukker piskes sammen i en gryde. Det må IKKE koge. Pisk i et par minutter. Tilsæt smør og revet citronskal og pisk til det tykner og bliver en lækker syrlig citroncreme. Tag af og sigt din lemon curd ned i et skoldet patent glas. Nyd på nybagte boller eller brug det som en ingrediens i en kage. Velbekomme!

Koldhævede speltboller - Til morgenbordet!

Her til morgen har vi fået hjemmebagte koldhævede speltboller og uhmmm hvor smagte de dejligt  -stadig lune og så med den hjemmelavede rabarber marmelade fra haven!   Opskrift (giver 30 stk) Ca. 6 dl vand 35g gær 25 g sukker 2 tsk salt 1 æg 75 g blødt smør eller 1 dl madolie 500 g sigtet speltmel 600 g hvedemel 100 g rugmel Mælk eller æg til pensling Om aftenen Rør gæren ud i lunkent vand. Tilsæt sukker, salt, æg, smør/olie. Bland melsorterne sammen i en skål og tilsæt den til den våde del lidt efter lidt til dejen er blød og smidig (ikke klistret). Form bollerne og stil til hævning et koldt sted eller på køl natten over (minimun 12 timer) Om morgenen Pensel bollerne med mælk eller æg og drys med sesam eller birkes som du lyster. Bag i ovnen ved 250 grader i ca. 15-18 minutter. Velbekomme!

Inspiration..

Idag købte jeg mig til lidt inspiration hos Mette og Claus..  Glæder mig til lækker læsning!

Hjemmelavet pizzabund - Dej

Så kom min Kenwood røremaskine endelig og den blev inviet med denne dejlige hjemmelavede pizzadej som giver rigtig gode pizzaer :-) Opskrift (Giver 1 stor eller 2 små pizzabunde) 2 dl lunken vand 25 g gær Lidt salt Lidt olie 250 g mel Opløs gøren i det lunkne vand og tilsæt de øvrige ingredienser. Ælt dejen godt igennem til den er blød og smidig eller gør som mig og rør den på din røremaskine ;-) Lad dejen hæve i ca. 60 minutter under  fugtigt viskestykke. Rul dejen ud i den pizzaform du ønsker og lad den efterhæve i 15 minutter. Kom det fyld på du ønsker og bag den ved 250-300 grader i 10-15 munitter. Tip: Man kan komme alt det man godt kan lide på en pizza. Prøv at smøre pesto på bunden eller prøv med hjemmelavet tomatsauce. Vi lavede 3 forskellige dele her til aften. Én del med tomatsauce, skinkestrimler, cocktailpølser og revet mozarella, én med tomatsauce og peperoni og en voksenudgave med feta, frisk mozzarella, gorgonzola, parmaskinke og rocula på pestobund

Pizzasauce - Tomat

Opskrift  (giver pizzasauce til 2 store pizzaer) 1 ds. flåede tomater Evt. tomatkoncentrat Salt, peber Krydderier efter smag ex. oregano. Hvidløg evt. lidt grøntsagsboullion Frisk basillikum. Ingredienserne til pizzasaucen, undtagen basillikum, blandes i en gryde og saucen koges op. Stil saucen på køl og blend med frisk basillikum når den er godt afkølet til en glat og ensartet sauce.

Cremet kartoffelporresuppe

I aften tog vi hul på efteråret med sæsonens første suppe. Jeg har været alene hjemme med Sejr  - (Vila var hos en veninde og Troels knokler med phd'en) så det blrv til en lækker cremet  kartoffelporresuppe  med sprødstegt bacon og creme fraiche. Jeg fik to portioner mens Sejr kværnede hele tre - vi er godt nok mætte i maven begge to nu - Dejligt! Opskrift 50 g smør 400 g porre i skiver 400 g kartofler i små tern 1 løg 9 dl hønsebouillon/fond salt og peber ½ dl fløde 1 dl mælk 1 pk bacontern Cremfraiche til servering. Smelt smøret i en gryde og tilsæt porre, kartofler og løg. Vend det godt rundt i smørret, krydr med salt og peber. Lad blandingen simre under låg ved svag varme i cirka 10 minutter. Tilsæt herefter bouillon, bring suppen i kog og lad den simre i cirka fem minutter indtil grøntsagerne er møre. Når grøntsagerne er kogt møre, blendes suppen til den er glat og cremet. Tilsæt mælk og fløde og smag til. Server med sprødstegt bacon og en smule cremef

Rabarbermarmelade med rabarber fra haven!

Opskrift (giver ca. 1 L) 500 g rabarber i tern Saft fra 1 citron 500 g syltesukker ½ tsk kardemomme Bland det hele sammen og kog det godt igennem under stadig omrøring. Hæld på varme, rengjorte og tætlukkende glas og opbevar i køleskabet. Velbekomme!

Fatastisk lemon cream cheese frosting

Opskrift 200 g creamcheese 300 g flormelis 80 g smør Saft af 1 citron Skal af 1 citron Bland det hele sammen til en cremet og lækker frosting som kan smøres direkte på eller sprøjtes med en sprøjtepose. Velbekomme!

Mine tidlige kager med fondant..

  Opskrift

Mit nye legetøj - Tidlig fødselsdag i år!

 Jubii! Efter et par dage med intens overtalelse har jeg fået lov til at investere i en røremaskine - også selvom jeg først har fødselsdag i december! Udsigten til hjemmelavet rugbrød, boller og kager HVER UGE var alligevel en lidt for stor fristelse for gemalen så nu er den bestilt - Valget faldt ikke på en Kitchenaid men derimod på en Kenwood Titanium Major KM020 fordi den virker solid og stor. Jeg glæder mig som et lille barn til den kommer - SÅ SKAL DER BAGES!                   

Chokoladepaddehatte - "cookiecups" med chokolade midte

14 dage gik der på mit nye arbejde inden jeg fik rodet mig ud i kagebagning ;-) Jeg har så åbenbart snakket så meget om kager og bagning at de nu vil se beviser på at jeg faktisk kan! Derfor har jeg her til aften bagt disse søde små chokoladepaddehatte som jeg vil tage med til dem imorgen - Så kan de lære det... eller :-)   Vanilie cookie-cupcake med surprise center Opskrift (giver ca. 36 mini cookie-cupcakes) 225 g blødt usaltet smør 225 g sukker 225 g mel 1 tsk bagepulver 3 æg ½ dl vand 1 tsk vaniliesukker 100g mørk chokolade i små stykker. Pisk smør, sukker og vanilie god sammen. Tilsæt æggene et efter et og pisk godt. Tilsæt mel og bagepulver tilsæt til slut vandet og rør dejen godt igennem. Smør din minimuffinforme og fyld  hullerne helt op og skrab dem flade. Fyld 1-2 små stykker chokolade ned i midten af dejen og dæk dem med dejen. Skrab kagerne flade igen med en dejskraber og bag dem i ovnen ved 200 grader i 12 minutter til de er gyldne. Kagerne

Chokoladekagen!

Her kommer en opskrift på en simpel chokoladekage der bare er super god! Opskrift 6 spsk kakao 250 g hvedemel 300 g sukker 1 tsk natron 1 tsk bagepulver 1 knsp salt 2 æg 150 g smør 2,5 dl vand Sigt de tørre dele sammen. Kom æg, smeltet smør og vand i og pisk med mixer. Dejen hældes i en bradepande ca. 23x33 cm. Bages på næst nederste rille ca. 35-40 minutter ved 180 grader C. Kagen skal ikke bages for meget, den skal være lidt klæg i midten, så er den mums. På billedet har jeg valgt at dele kagen og lægge en vaniliemousse i midten og pynte med fondant.  - Den kan sagtens spises fra bradepanden også :-)

Kagedekoration voll.2 - Før og efter!

En dejlig onsdag aften med dekoration af chokoladekage til den helt store guldmedalje - Pigerne (Vila, Clara og Laura) var helt vilde og det sammen var jeg! Det var hyggeligt og sjov og det blev en rigtig flot blomsterkage som smagte rigtig dejligt! Kagen er lavet me hjemmelavet fondant og du finder opskriften på fondant lige her og chokoladekagen finder du her!

Hjemmelavet fondant

For et par år siden prøvede jeg kræfter med hjemmelavet fondant og det var godt nok en  kompliseret sag, der i den grad mislykkedes.. Sidenda har jeg brugt købe fondant indtil jeg forleden faldt over denne opskrift med skumfiduser! Det skal da prøves og som sagt, så gjort - og denne gang med stor succes!     Opskrift 15 skumfiduser (dem fra Haribo, der kan købes i Netto er bedst) 2 spsk vand 1 spsk olie 350 g flormelis Skumfiduser, vand og olie kommes i en skål og smeltes i et vandbad. Alternativt kan det smeltes i mikroovnen, hvor det kun skal have 30 sek. hvorefter, der skal røres grundigt rundt, inden den sættes i mikroovnen igen. Den skal ikke boble, da det vil give luftbobler i fondanten. Når skumfiduserne er helt smeltet, er det nu muligt at røre farven i. Det skal være til den tone, du gerne vil ende op med, selvom den bliver lidt lysere, når du kommer flormelis i - det bliver mørkere igen, når det har ligget lidt og samlet sig. Rør n